top of page
Search
  • Writer's picturesahkowelldone

Kattovalaistus - klassikot ja trendit

Updated: Jun 4, 2020

Valaistus on isossa osassa tilan sisustuksessa. Oikeanlainen valaistusratkaisu voi parhaimmillaan herättää koko tilan eloon. Valaistuksen suunnittelussa tulee aina myös huomioida tilan mitat ja luonnonvalon määrän vaihtelut. Hyvin suunniteltu valaistus on jaettu eri vyöhykkeisiin ja se on hyvin säädeltävissä eri käyttötarpeiden mukaisesti.


Kattovalaistus - klassikot ja trendit


Upotettu kattovalaistus led-spoteilla

Usein isomman remontin yhteydessä on mahdollista toteuttaa kattoon upotettu valaistus. Upotettu valaistus on huomaamaton ja jättää tilaa myös muille tarkoin valituille valaistusratkaisuille. Upotettu kattovalaistus voidaan toteuttaa esim. led-spoteilla, joilla saadaan luotua tasaista ylhäältä alaspäin suuntautuvaa valoa. Näiden osalta kannattaa aina muistaa sijoittelussa myös tilan käyttötarkoitus, eikä vain tehdä paperilla tasajakoa tilan mittojen perusteeella. Spottien asettelussa kannattaa huomioida esimerkiksi ikkunoiden ja ovien vaikutus tilaan sekä esimerkiksi peilien paikat ja työskentelypisteet.


Upotettua kattovalaistusta halutaan usein täydentää lisäksi esim. led-nauhoilla toteutetulla epäsuoralla valaistuksella tai tarkoin valituilla design-valaisimilla, jotka voidaan nostaa tilan visuaalisiksi huomiopisteiksi.


Led-nauhoilla tunnelmaa ja epäsuoraa valaistusta

Led-nauhoilla voidaan täydentää muita valaistusratkaisuja esim. eri tunnelmien luontiin. Jo pidempään on ollut suosittua täydentää muuta valaistusta led-nauhoilla luodulla epäsuoralla valaistuksella esim. keittiöissä tai kylpyhuoneissa. Led-nauhojen luoma epäsuora valaistus raskaiden esineiden takana tai alla voi myös luoda efektin ilmavuudesta ja visuaalisesti keventää raskaita elementtejä esim. keittiökaappeja, kirjahyllyjä jne.


Yksi suosikkitrendi on tällä hetkellä upottaa led-nauhat rimoista tehdyn sisäkaton väleihin, jolloin erillisiä kattospotteja ei tarvita ja saadaan luotua upeita visuaalisia valolinjoja. Oikein toteutettuna yksittäisiä led-valopisteitä ei näy, vaan asianmukainen led-profiili tekee siitä tasaisen näköisen valolinjan. Led-nauhoilla voikin halutessaan luoda upeita visuaalisia valolinjoja kattojen lisäksi esim. portaikkoon, kaiteisiin tai terasseille.


Tyylikäs rimakaton valaistus led-nauhoilla.

Trendikkäät, nykyaikaiset valokiskot

Mikäli upotettu valaistusratkaisu ei sovi tilaan, niin yksi hyvä vaihtoehto on käyttää nykyaikaisia, tyylikkäitä valokiskoja. Nykyään valokiskoja saa hyvinkin räätälöidyin mitoin ja niillä voidaan luoda galleriamaista tunnelmaa tilaan kuin tilaan. Valokiskoihin voidaan valita haluttu määrä spotteja, jotka voidaan yksilöllisesti suunnata haluttuun kohtaan.


Valokiskojen asentaminen on suosittu ratkaisu myös esimerkiksi liiketiloissa, joissa saattaa olla haastava tai esimerkiksi laskettu sisäkattorakenne. Valokiskojen led-spoteilla saadaan tehokkaasti valaistua haluttuja elementtejä esim. tuotehyllyillä. Led-spottien suuntaamisessa kannattaa kuitenkin olla erityisen tarkkana, etteivät ne häikäise toisesta suuntaa lähestyviä henkilöitä.


Harkitut sisustusvalaisimet katosta roikkuen

Nykyään useat haluavat panostaa ajattomiin ja tyylikkäisiin design-valaisimiin, jotka ovat jo itsessään tyylikkäitä sisustuselementtejä. Usein valo on se minkä ympärille ihmiset mielellään kerääntyvät, joten on hyvin suosittua sijoittaa esimerkiksi ruokapöydän, saarekkeen tai sohvapöydän päälle katosta roikkuvia design-valaisimia. Nykyään trendinä on myös eleettömien ja hyvin yksinkertaisten roikkuvien kattovalaisien asentaminen esimerkiksi kylpyhuoneisiin, yöpöytien päälle jne.


Kun tilan valaistus on hyvin suunniteltu ja hyödynnetään monipuolisesti eri valaistusratkaisuja, niin myös tarkoin valitut sisustusvalaisimet pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Usein samassa tilassa onkin käytetty esim. led-spotteja katossa, led-nauhoja sekä tarkoin valittuja sisustusvalaisimia katseenvangitsijoina. Sellaisissa tiloissa joissa halutaan panostaa viihtyvyyteen, voidaan valaistuksella luoda paljon lisäarvoa.


Design-valaisimet tilan katseenvangitsijoina.

Ota yhteyttä ja katsotaan sinun tilaasi paras valaistusratkaisu: www.sahkowelldone.fi

382 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page