top of page
Search
  • Writer's picturesahkowelldone

Eri led-sävyt käytännössä

Led-valaistuksen suunnittelussa on valaisimien sijoittelujen lisäksi tärkeä valita tilaan sopiva led-sävy. Eri sävyisessä valossa koko tila voi näyttää aivan erilaiselta, parhaimmillaan oikeanlainen valaistus herättää koko tilan eloon tai luo tavoiteltua tunnelmaa. Led-tuotteissa valon sävy ilmoitetaan kelvineissä. Eri kelvin-luvut tarkoittavat siis valon eri värilämpötiloja.


Käytännössä siis “valkoista” led-sävyä tarkasteltaessa maallikko saattaa huomata eri led-valojen sävyt esim. lämpimämpään taittavana keltaisempana sävynä, erittäin kylmään taittavana sävynä tai neutraalimpaan päivänvaloa muistuttavana sävynä.


Yleisimmät led-sävyt

Yleisimmät sävyt led-valoissa ovat:

-2700 K (hyvin lämmin hehkulamppua muistuttava sävy)

-3000 K (lämmin halogeenia muistuttava sävy)

-4000 K (neutraali päivänvaloa muistuttava sävy)

-5000 K (erittäin kylmä sävy)


Näistä suosituimpia ovat kokemuksemme perusteella 3000K ja 4000K sävyt. Erittäin lämpimiä sävyjä käytetään esimerkiksi saunatiloissa tai muissa tiloissa, joihin halutaan luoda myös valaistuksella lämpimämpää tunnelmaa. Erittäin kylmiä sävyjä saatetaan puolestaan käyttää esimerkiksi tuotanto- tai muissa erikoistiloissa.Led-sävyjen huomioiminen osana sisustusta

Kun sopivaa led-sävyä valitaan, niin kannattaa ensin selvittää tilassa mahdollisesti jo olevien valaisimien led-sävy. Useimmiten toivotaan, että samassa tilassa toistuu sama valon sävy. Kun sama valon sävy toistuu on lopputulos useimmiten harmonisempi. Eri led-sävyjä voidaan kuitenkin tarkoituksellisesti käyttää samassa tilassa esimerkiksi eri aikoina käytettävissä valaisimissa, eli esimerkiksi päivisin yleisvalona kirkkaampi led-sävy ja ilta-aikaan tunnelmavalaistukseen tarkoitetuissa pöytävalaisimissa lämpimämpi led-sävy.


Nykyään on myös saatavilla erilaisia portaattomasti säädettäviä vaihtoehtoja, jolloin led-valaisimien “valkoista” sävyä voidaan muokata esim. eri kellonaikojen tai tunnelman mukaan. Tämä on myös kätevä vaihtoehto, mikäli ei osaa tai ei halua ennalta valita värilämpötilaa. Pelkkää “valkoisen” valon sävyä hienovaraisesti muuttamalla koko tila voi näyttää aivan erilaiselta ja vastata paremmin saman tilan erilaisiin käyttötarkoituksiin.Led-tuotteiden valinnassa ammattilainen apuna

Nykyään erilaisia led-tuotteita on olemassa hyvin laaja valikoima. Tuotteita valitessa kannattaa varmistaa tuotteen turvallisuus, ja että tuote täyttää Suomen standardit. Lisäksi saattaa olla kätevää, että tuote on samaa tuotesarjaa muiden valaisimien kanssa mahdollisten yksittäisten jälkitöiden osalta. Joskus myös yhteensopivuus esimerkiksi erilaisten taloautomaatiojärjestelmien vaatimuksien kanssa on hyvä selvittää etukäteen. Näiden jälkeen kannattaa pohtia esimerkiksi led-valaisimien kokoa ja määrää, niin ulkonäöllisten seikkojen kuin myös valaistustehon kannalta ko. tilaan ja tilan käyttötarkoitukseen suhteutettuna.

Mikäli tarvitset apua sopivien led-tuotteiden tai led-sävyjen valinnassa, niin sähköalan ammattilaisemme auttavat mielellään juuri sinun kohteeseesi ja tilaasi sopivien valaisintuotteiden valinnassa. Lisäksi sähköalan ammattilaisillamme on kokemusta erilaisten tuotteiden asennuksista ja siihen liittyvistä tuotteiden erityispiirteistä. Emme ole sitoutuneet yksittäisten valmistajien tuotteisiin, joten autamme sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi parhaiten soveltuvat sähkötuotteet.


Ota yhteyttä ja laitetaan sinun kohteesi valaistus kuntoon, sähkösuunnittelusta toteutukseen. Well Done - done well.


101 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page