Search
  • sahkowelldone

Led-valaistuksen suunnittelussa on valaisimien sijoittelujen lisäksi tärkeä valita tilaan sopiva led-sävy. Eri sävyisessä valossa koko tila voi näyttää aivan erilaiselta, parhaimmillaan oikeanlainen valaistus herättää koko tilan eloon tai luo tavoiteltua tunnelmaa. Led-tuotteissa valon sävy ilmoitetaan kelvineissä. Eri kelvin-luvut tarkoittavat siis valon eri värilämpötiloja.


Käytännössä siis “valkoista” led-sävyä tarkasteltaessa maallikko saattaa huomata eri led-valojen sävyt esim. lämpimämpään taittavana keltaisempana sävynä, erittäin kylmään taittavana sävynä tai neutraalimpaan päivänvaloa muistuttavana sävynä.


Yleisimmät led-sävyt

Yleisimmät sävyt led-valoissa ovat:

-2700 K (hyvin lämmin hehkulamppua muistuttava sävy)

-3000 K (lämmin halogeenia muistuttava sävy)

-4000 K (neutraali päivänvaloa muistuttava sävy)

-5000 K (erittäin kylmä sävy)


Näistä suosituimpia ovat kokemuksemme perusteella 3000K ja 4000K sävyt. Erittäin lämpimiä sävyjä käytetään esimerkiksi saunatiloissa tai muissa tiloissa, joihin halutaan luoda myös valaistuksella lämpimämpää tunnelmaa. Erittäin kylmiä sävyjä saatetaan puolestaan käyttää esimerkiksi tuotanto- tai muissa erikoistiloissa.Led-sävyjen huomioiminen osana sisustusta

Kun sopivaa led-sävyä valitaan, niin kannattaa ensin selvittää tilassa mahdollisesti jo olevien valaisimien led-sävy. Useimmiten toivotaan, että samassa tilassa toistuu sama valon sävy. Kun sama valon sävy toistuu on lopputulos useimmiten harmonisempi. Eri led-sävyjä voidaan kuitenkin tarkoituksellisesti käyttää samassa tilassa esimerkiksi eri aikoina käytettävissä valaisimissa, eli esimerkiksi päivisin yleisvalona kirkkaampi led-sävy ja ilta-aikaan tunnelmavalaistukseen tarkoitetuissa pöytävalaisimissa lämpimämpi led-sävy.


Nykyään on myös saatavilla erilaisia portaattomasti säädettäviä vaihtoehtoja, jolloin led-valaisimien “valkoista” sävyä voidaan muokata esim. eri kellonaikojen tai tunnelman mukaan. Tämä on myös kätevä vaihtoehto, mikäli ei osaa tai ei halua ennalta valita värilämpötilaa. Pelkkää “valkoisen” valon sävyä hienovaraisesti muuttamalla koko tila voi näyttää aivan erilaiselta ja vastata paremmin saman tilan erilaisiin käyttötarkoituksiin.Led-tuotteiden valinnassa ammattilainen apuna

Nykyään erilaisia led-tuotteita on olemassa hyvin laaja valikoima. Tuotteita valitessa kannattaa varmistaa tuotteen turvallisuus, ja että tuote täyttää Suomen standardit. Lisäksi saattaa olla kätevää, että tuote on samaa tuotesarjaa muiden valaisimien kanssa mahdollisten yksittäisten jälkitöiden osalta. Joskus myös yhteensopivuus esimerkiksi erilaisten taloautomaatiojärjestelmien vaatimuksien kanssa on hyvä selvittää etukäteen. Näiden jälkeen kannattaa pohtia esimerkiksi led-valaisimien kokoa ja määrää, niin ulkonäöllisten seikkojen kuin myös valaistustehon kannalta ko. tilaan ja tilan käyttötarkoitukseen suhteutettuna.

Mikäli tarvitset apua sopivien led-tuotteiden tai led-sävyjen valinnassa, niin sähköalan ammattilaisemme auttavat mielellään juuri sinun kohteeseesi ja tilaasi sopivien valaisintuotteiden valinnassa. Lisäksi sähköalan ammattilaisillamme on kokemusta erilaisten tuotteiden asennuksista ja siihen liittyvistä tuotteiden erityispiirteistä. Emme ole sitoutuneet yksittäisten valmistajien tuotteisiin, joten autamme sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi parhaiten soveltuvat sähkötuotteet.


Ota yhteyttä ja laitetaan sinun kohteesi valaistus kuntoon, sähkösuunnittelusta toteutukseen. Well Done - done well.


  • sahkowelldone

Updated: Jun 4

Sähkö- ja hybridiautojen latauspisteitä on viime aikoina tiedusteltu yhä enemmän. Sähköasennukset WellDone on asentanut useisiin eri kohteisiin, sekä yksityisille että taloyhtiöille, sähkö- ja hybridiautojen latauspisteitä.


Latauspisteen suunnittelussa aloitetaan ensin kartoituksesta eli mihin käyttöön, millaisille autoille ja mihin latauspiste on suunniteltu sijoitettavan. Luonnollisesti latauspisteen asentamista varten täytyy huomioida riittävät ja turvalliset sähkötekniset valmiudet autojen lataamista varten. WellDone pystyy suosittelemaan sopivia vaihtoehtoja aina asiakkaan tarpeiden pohjalta, eli emme ole sitoutuneet minkään tietyn valmistajan ratkaisujen toteuttamiseen, vaan valitsemme sopivan vaihtoehdon aina yhdessä asiakkaan kanssa.Sähköauton latauspiste omalle pihalle

Ensin kannattaa selvittää eri tuotevaihtoehdot omiin tarpeisiin, sekä oman sähköliittymän potentiaali. Monilla automerkeillä on suoraan suosituksia omista latausratkaisuista. WellDonen kautta löytyy myös hyviä, kustannustehokkaita vaihtoehtoja yksityishenkilöille. Laitteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös latausaikoihin ja sähkönkulutukseen. Lataustehoon vaikuttaa lisäksi myös sähköliittymän ja sähköverkon koko. Tarvittaessa voimme auttaa, niin suunnittelussa kuin asennuksessa.

Sähköautojen latauspisteet taloyhtiössä tai yrityksessä

Taloyhtiöiden ja yritysten osalta valintaan useimmiten vaikuttaa yhteiskäytön mahdollistaminen eli, että samassa latauspisteessä voivat eri henkilöt ladata autojaan. Myös latauspisteiden määrää kannattaa pohtia eli kannattaako samalla kertaa tehdä valmiudet useammalle paikalle vai rakennetaanko vain yksittäinen sähköauton latauspaikka.


Toinen hankintaa määrittävä seikka, on usein mahdollisten avustusten saaminen hankkeeseen. Esimerkiksi mikäli tukea on saatu vain sähköautojen latauspisteelle, mutta ei hybridilatauspisteelle, niin laiteratkaisut valitaan tämän mukaisesti. Nämä seikat on siis useimmiten määritetty etukäteen taloyhtiössä tai yrityksessä. WellDonessa autamme mielellämme myös suunnitteluvaiheessa ja kartoitamme kiinteistönne sähkötekniset valmiudet.Sähkö- tai hybridiautojen latauspisteen asentaminen

Useimmiten latauspiste sijoitetaan luonnolliseen paikkaan, missä autoa muutenkin säilytetään parkissa esim. autokatoksessa. Taloyhtiöissä paikka määrittyy yleensä sen, mukaan mikä paikka on vapaana ja sopiva yhteiskäyttöä ajatellen. Latauspisteitä voidaan asentaa joko seinämallisina tai pylväsmallisina. Myös latauspisteen ja sähköpääkeskuksen välinen matka saattaa vaikuttaa paikan valintaan.

Kun suunnittelutyö on tehty huolellisesti ja on valittu kohteeseen sopivimmat laiteratkaisut, niin itse asentaminen sujuukin sähköalan ammattilaiselta yleensä varsin jouhevasti. Yksityishenkilö voi myös hakea asennustyön osuudesta kotitalousvähennystä.


Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli olet kiinnostunut sähkö-/hybridiauton latauspisteen hankkimisesta. Autamme mielellämme ja palvelemme aina suunnittelusta toteutukseen. WellDone - Done well.


  • sahkowelldone

Updated: Jun 4

Valaistus on isossa osassa tilan sisustuksessa. Oikeanlainen valaistusratkaisu voi parhaimmillaan herättää koko tilan eloon. Valaistuksen suunnittelussa tulee aina myös huomioida tilan mitat ja luonnonvalon määrän vaihtelut. Hyvin suunniteltu valaistus on jaettu eri vyöhykkeisiin ja se on hyvin säädeltävissä eri käyttötarpeiden mukaisesti.Upotettu kattovalaistus led-spoteilla

Usein isomman remontin yhteydessä on mahdollista toteuttaa kattoon upotettu valaistus. Upotettu valaistus on huomaamaton ja jättää tilaa myös muille tarkoin valituille valaistusratkaisuille. Upotettu kattovalaistus voidaan toteuttaa esim. led-spoteilla, joilla saadaan luotua tasaista ylhäältä alaspäin suuntautuvaa valoa. Näiden osalta kannattaa aina muistaa sijoittelussa myös tilan käyttötarkoitus, eikä vain tehdä paperilla tasajakoa tilan mittojen perusteeella. Spottien asettelussa kannattaa huomioida esimerkiksi ikkunoiden ja ovien vaikutus tilaan sekä esimerkiksi peilien paikat ja työskentelypisteet.


Upotettua kattovalaistusta halutaan usein täydentää lisäksi esim. led-nauhoilla toteutetulla epäsuoralla valaistuksella tai tarkoin valituilla design-valaisimilla, jotka voidaan nostaa tilan visuaalisiksi huomiopisteiksi.


Led-nauhoilla tunnelmaa ja epäsuoraa valaistusta

Led-nauhoilla voidaan täydentää muita valaistusratkaisuja esim. eri tunnelmien luontiin. Jo pidempään on ollut suosittua täydentää muuta valaistusta led-nauhoilla luodulla epäsuoralla valaistuksella esim. keittiöissä tai kylpyhuoneissa. Led-nauhojen luoma epäsuora valaistus raskaiden esineiden takana tai alla voi myös luoda efektin ilmavuudesta ja visuaalisesti keventää raskaita elementtejä esim. keittiökaappeja, kirjahyllyjä jne.


Yksi suosikkitrendi on tällä hetkellä upottaa led-nauhat rimoista tehdyn sisäkaton väleihin, jolloin erillisiä kattospotteja ei tarvita ja saadaan luotua upeita visuaalisia valolinjoja. Oikein toteutettuna yksittäisiä led-valopisteitä ei näy, vaan asianmukainen led-profiili tekee siitä tasaisen näköisen valolinjan. Led-nauhoilla voikin halutessaan luoda upeita visuaalisia valolinjoja kattojen lisäksi esim. portaikkoon, kaiteisiin tai terasseille.Trendikkäät, nykyaikaiset valokiskot

Mikäli upotettu valaistusratkaisu ei sovi tilaan, niin yksi hyvä vaihtoehto on käyttää nykyaikaisia, tyylikkäitä valokiskoja. Nykyään valokiskoja saa hyvinkin räätälöidyin mitoin ja niillä voidaan luoda galleriamaista tunnelmaa tilaan kuin tilaan. Valokiskoihin voidaan valita haluttu määrä spotteja, jotka voidaan yksilöllisesti suunnata haluttuun kohtaan.


Valokiskojen asentaminen on suosittu ratkaisu myös esimerkiksi liiketiloissa, joissa saattaa olla haastava tai esimerkiksi laskettu sisäkattorakenne. Valokiskojen led-spoteilla saadaan tehokkaasti valaistua haluttuja elementtejä esim. tuotehyllyillä. Led-spottien suuntaamisessa kannattaa kuitenkin olla erityisen tarkkana, etteivät ne häikäise toisesta suuntaa lähestyviä henkilöitä.


Harkitut sisustusvalaisimet katosta roikkuen

Nykyään useat haluavat panostaa ajattomiin ja tyylikkäisiin design-valaisimiin, jotka ovat jo itsessään tyylikkäitä sisustuselementtejä. Usein valo on se minkä ympärille ihmiset mielellään kerääntyvät, joten on hyvin suosittua sijoittaa esimerkiksi ruokapöydän, saarekkeen tai sohvapöydän päälle katosta roikkuvia design-valaisimia. Nykyään trendinä on myös eleettömien ja hyvin yksinkertaisten roikkuvien kattovalaisien asentaminen esimerkiksi kylpyhuoneisiin, yöpöytien päälle jne.


Kun tilan valaistus on hyvin suunniteltu ja hyödynnetään monipuolisesti eri valaistusratkaisuja, niin myös tarkoin valitut sisustusvalaisimet pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Usein samassa tilassa onkin käytetty esim. led-spotteja katossa, led-nauhoja sekä tarkoin valittuja sisustusvalaisimia katseenvangitsijoina. Sellaisissa tiloissa joissa halutaan panostaa viihtyvyyteen, voidaan valaistuksella luoda paljon lisäarvoa.


Ota yhteyttä ja katsotaan sinun tilaasi paras valaistusratkaisu: www.sahkowelldone.fi

SÄHKÖASENNUKSET WELLDONE OY

Niemeläntie 5,
20780 Kaarina, Finland